9.5 Formules maken bij een grafiek

Hoofdstuk 9 - Formules
 

In deze paragraaf leer je hoe je een (lineaire) formule kunt maken als de grafiek al getekend is. Je leert ook nog hoe je het stijggetal kunt berekenen als de grafiek getekend is.

Tot nu toe deden we het andersom. Je kreeg een (lineaire) formule en moest hierbij de tabel invullen en de grafiek tekenen. Nu gaan we het omdraaien. Je krijgt de grafiek al getekend. Hierbij kun je dan zelf de lineaire formule maken. Het fijne is dat elke lineaire formule er hetzelfde uitziet. Als je deze vaste ‘regel’ uit je hoofd kent dan kun je bij elke grafiek een lineaire formule maken. Deze regel is:
variabele verticale as = begingetal + stijggetal x variabele horizontale as
In het filmpje hieronder zie je een voorbeeld van hoe je dat doet.

Als je de formule kunt wanneer de grafiek al getekend is (zoals in het filmpje hierboven) ben je klaar voor de volgende stap. Soms kun je het stijggetal (of daalgetal) niet zo makkelijk aflezen als in het voorbeeld hierboven. Dan zul je het stijggetal moeten berekenen. Je gaat dan eerst op zoek naar twee mooie roosterpunten op de grafiek. Als je deze gevonden hebt maak je gebruik van de regel;
stijggetal = toename verticaal : toename horizontaal. Kijk goed naar het filmpje hieronder, daar leer je hoe je dit moet.

Goed dat je dit blog hebt bekeken. Veel succes met het maken van je huiswerk of het leren voor je toets. Abonneer hieronder op de nieuwsbrief of op mijn YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s.