5.4 Eenheden van inhoud

Hoofdstuk 5 - Meten
 

In deze paragraaf leer je over inhoud. Je leert wat inhoud is en hoe je inhoudsmaten in elkaar kunt omrekenen. Ook leer je hoe je de inhoud van een balk en een kubus kunt berekenen. 

Inhoud zegt iets over hoeveel ergens in past. Bijvoorbeeld de inhoud van een aquarium is 45 liter. Of de inhoud van een kartonnen doos is 2,6 m3. Inhoud is, net zoals lengte en oppervlakte, ook een grootheid. Eenheden die bij inhoud horen zijn bijvoorbeeld kubieke meter (m3), kubieke centimeter (cm3) of liter (L). Deze eenheden moet je in elkaar kunnen omrekenen. Dit doen we door gebruik te maken van het metriek stelsel. 

Hoe je eenheden van inhoud in elkaar omrekent dat leer je in het volgende filmpje.

In het filmpje hierboven leer je de basis van het omrekenen. Zorg er echt voor dat je dit goed kent. Daarna komen de iets moeilijkere sommen. Bijvoorbeeld verschillende eenheden bij elkaar optellen. In het filmpje hieronder leer je hoe je dat moet doen. Denk er aan dat je ook de tussenstappen steeds opschrijft! 

In deze paragraaf leer je ook nog over het berekenen van de inhoud van een balk en een kubus. Je gebruikt hiervoor de formule: inhoud balk/kubus = lengte x breedte x hoogte. Het is hierbij belangrijk dat je steeds controleert dat de lengte, de breedte en de hoogte dezelfde eenheid hebben. Dus bijvoorbeeld allemaal cm, of allemaal dm. Ook hier is het belangrijk om de berekening op te schrijven! Kijk het onderstaande filmpje om te leren hoe je het berekenen van de inhoud van een balk aanpakt.

Goed dat je dit blog hebt bekeken. Veel succes met het maken van je huiswerk of het leren voor je toets. Abonneer hieronder op de nieuwsbrief of op mijn YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s.