5.3 Oppervlakte driehoek

Hoofdstuk 5 - Meten
 

In deze paragraaf leer je hoe je de oppervlakte van een driehoek kunt berekenen. 

De oppervlakte van een driehoek kun je in principe berekenen met de formule: oppervlakte driehoek = 0,5 x zijde x hoogte. Het lastige bij deze formule is het herkennen van de zijde en de hoogte die je moet gebruiken om de oppervlakte te berekenen. Je moet goed kijken welke zijde en welke hoogte loodrecht op elkaar staan (zoek naar het loodrecht tekentje). Dat zijn dan de zijde en de hoogte die je moet gebruiken.  

Kijk goed naar het onderstaande filmpje om stap voor stap te leren hoe je de oppervlakte van een driehoek uitrekent.

Soms staan er geen getallen bij de zijden van een driehoek of bij de hoogte. Je moet dan zelf ‘aflezen’ via het aantal roosterhokjes hoe lang de zijde en hoe lang de hoogte is. Ga steeds eerst op zoek naar de zijde die je goed kunt aflezen op een roosterlijn. Daarna ga je op zoek naar de hoogte die loodrecht op die zijde staat. Kijk goed naar het onderstaande filmpje om voorbeelden en uitleg te zien over hoe je dit aanpakt!

Let goed op: driehoek 4, 5 en 6 uit het filmpje hieronder hoef je niet te kennen! Deze hebben we in het boek ook overgeslagen.

Goed dat je dit blog hebt bekeken. Veel succes met het maken van je huiswerk of het leren voor je toets. Abonneer hieronder op de nieuwsbrief of op mijn YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s.