5.2 Eenheden van oppervlakte

Hoofdstuk 5 - Meten
 

In deze paragraaf leer je over oppervlakte. Je leert wat oppervlakte is en hoe je oppervlaktematen in elkaar kunt omrekenen. Ook leer je hoe je de oppervlakte van een rechthoek kunt berekenen. 

Oppervlakte zegt iets over hoe groot een bepaald gebied is. Bijvoorbeeld de oppervlakte van een voetbalveld is 0,5 ha. Of de oppervlakte van rechthoek ABCD = 18 cm2. Oppervlakte is, net zoals lengte, ook een grootheid. Eenheden die bij oppervlakte horen zijn bijvoorbeeld vierkante kilometer (km2), vierkante decameter (dam2) of hectare (ha). Deze eenheden moet je in elkaar kunnen omrekenen. Dit doen we door gebruik te maken van het metriek stelsel. 

Hoe je eenheden van oppervlakte in elkaar omrekent dat leer je in het volgende filmpje.

In het filmpje hierboven leer je de basis van het omrekenen. Zorg er echt voor dat je dit goed kent. Daarna komen de iets moeilijkere sommen. Bijvoorbeeld verschillende eenheden bij elkaar optellen. In het filmpje hieronder leer je hoe je dat moet doen. Denk er aan dat je ook de tussenstappen steeds opschrijft! 

In deze paragraaf leer je ook nog over het berekenen van de oppervlakte van een rechthoek. Je gebruikt hiervoor de formule: oppervlakte rechthoek = lengte x breedte. Het is hierbij belangrijk dat je steeds controleert dat de lengte en de breedte dezelfde eenheid hebben. Dus bijvoorbeeld allebei cm, of allebei hm. Ook hier is het belangrijk om de berekening op te schrijven! Kijk het onderstaande filmpje om te leren hoe je het berekenen van de oppervlakte van een rechthoek aanpakt.

Goed dat je dit blog hebt bekeken. Veel succes met het maken van je huiswerk of het leren voor je toets. Abonneer hieronder op de nieuwsbrief of op mijn YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s.