5.1 Eenheden van lengte

Hoofdstuk 5 - Meten
 

In deze paragraaf leer je over lengte. Je leert wat lengte is en hoe je lengtematen in elkaar kunt omrekenen. Ook leer je hoe je de omtrek van een figuur kunt berekenen. 

Lengte zegt iets over hoe lang iets is. Bijvoorbeeld de lengte van huis naar school is 6km. Of de lengte van zijde AB = 3cm. Lengte is een grootheid. Eenheden die bij lengte horen zijn bijvoorbeeld kilometer (km), decameter (dam) of centimeter (cm). Deze eenheden moet je in elkaar kunnen omrekenen. Dit doen we door gebruik te maken van het metriek stelsel. 

Hoe je eenheden in elkaar omrekent dat leer je in het volgende filmpje.

In het filmpje hierboven leer je de basis van het omrekenen. Zorg er echt voor dat je dit goed kent. Daarna komen de iets moeilijkere sommen. Bijvoorbeeld verschillende eenheden bij elkaar optellen. In het filmpje hieronder leer je hoe je dat moet doen. Denk er aan dat je ook de tussenstappen steeds opschrijft! 

In deze paragraaf leer je ook nog over omtrek. Omtrek is de afmeting om een figuur heen. De omtrek kun je berekenen door alle zijden van het figuur bij elkaar op te tellen. Soms moet je eerst goed nadenken over hoe lang een bepaalde zijde is. Goed kijken naar de informatie die beschikbaar is. Kijk het filmpje hieronder om te leren hoe je de omtrek berekent. Ook hier is het belangrijk om de berekening op te schrijven!

Goed dat je dit blog hebt bekeken. Veel succes met het maken van je huiswerk of het leren voor je toets. Abonneer hieronder op de nieuwsbrief of op mijn YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s.