3.4 Uitgebreide balansmethode

Hoofdstuk 3 - Formules en vergelijkingen
 

In deze paragraaf leer je hoe je een vergelijking kunt oplossen met de uitgebreide balansmethode. Daarnaast leer je hoe je een vergelijking kunt maken bij verhaaltjessommen en hoe je de coördinaten van het snijpunt bij grafieken kunt berekenen door een vergelijking op te lossen.

Je hebt in de vorige paragraaf geleerd hoe je een vergelijking kunt oplossen met de balansmethode. Je komt in deze paragraaf ook vergelijkingen tegen waar je aan allebei de kanten van het ‘= teken’ een letter hebt staan. Je kunt deze vergelijkingen dan oplossen met de uitgebreide balansmethode. Dit is eigenlijk de gewone balansmethode met één extra stap. Hoe je dit doet leer je in het volgende filmpje. Zorg er voor dat je netjes werkt en je berekeningen opschrijft zoals ik in het filmpje voordoe. 

In het filmpje hieronder leer je hoe je een vergelijking kunt maken bij een verhaaltjessom. Dit doe je door twee formules ‘aan elkaar gelijk te stellen’. Vervolgens los je deze formule op met de balansmethode.

In de twee filmpjes hieronder leer je hoe je een vergelijking kunt maken wanneer er twee grafieken getekend zijn. Hierna los je deze vergelijking op om de coördinaten van het snijpunt te bepalen.

Goed dat je dit blog hebt bekeken. Veel succes met het maken van je huiswerk of het leren voor je toets. Abonneer hieronder op de nieuwsbrief of op mijn YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s.